ESTONIAN ACADEMY
PUBLISHERS
eesti teaduste
akadeemia kirjastus
PUBLISHED
SINCE 1997
 
Archaeology cover
Estonian Journal of Archaeology
ISSN 1736-7484 (Electronic)
ISSN 1406-2933 (Print)
Impact Factor (2022): 1.0
Research article
Food and norms in 13th–16th century Estonia: meat and meat products; pp. 32–49
PDF | https://doi.org/10.3176/arch.2023.3S.02

Author
Inna Põltsam-Jürjo
Abstract

The aim of this article is to give an overview of the norms that determined dietary patterns in medieval and early modern Estonia. The focus is on meat and on the social and cultural norms related to meat-eating. In particular, written sources shed light on what kind of norms and customsshaped the local food culture. The production and selling of groceries was subject to fixed regulations and monitored by officials. Furthermore, control over one’s appetite was imposed by church and public authorities. In one way or another, every person allowed themselves to be guided by those transcultural or local norms and value criteria.

References

Allmäe, R. & Verš, E. 2011. Pilguheit esivanemate toidulauale – kas liha-, kala- või taimesööjad? – Maa ressursid. Eds E. Verš, U. Preeden & L. Lang. Eesti Loodusuurijate Selts, Tartu, 44–55.

Borst, A. 1983. Alltagsleben im Mittelalter. Insel Verlag, Frankfurt am Main.

Bruiningk, H. von 1904. Messe und kanonische Stundengebet nach dem Brauche der Rigaschen Kirche im späten Mittelalter. – Mitteilungen an dem Gebiete der Geschichte Liv-, Est- und Kurlands, 19. Nicolai Kymmels Buchhandlung, Riga.

Elias, N. 2005. Tsiviliseerumisprotsess I. Sotsiogeneetilised ja psühhogeneetilised uurimused. Käitumise muutused Õhtumaa ilmalikes ülemkihtides. Varrak, Tallinn.

Fabricius, D. 2010. Livonicae historiae compendiosa series / Liivimaa ajaloo lühiülevaade. Trans. J. Unt. Johannes Esto Ühing, Tallinn.

Gunnarssone, A., Oras, E. Talbot, H. M., Ilves, K. & Legzdiņa, D. 2020. Cooking for the living and the dead: lipid analyses of Rauši settlement and cemetery pottery from the 11th–13th century. – Estonian Journal of Archaeology, 24: 1, 45−69.
https://doi.org/10.3176/arch.2020.1.02

Haak, A., Rannamäe, E. & Ehrlich, F. 2022. Körn, kooska ja kulu. Tartu keskaegsetest linnaloomadest. – Linnaloom. Ed. P. Ehasalu. (Tallinna Linnamuuseumi toimetised, 2.) Tallinna Linnamuuseum, Tallinn, 23‒53.

Hiiemäe, M. Pühapäev eesti maarahva traditsioonis.
https://www.folklore.ee/rl/pubte/ee/sator/sator2/Puhapaev.html (last accessed 28.03.2023).

Johansen, P. (ed). 1925. Vanem Tallinna Jaani haigemaja vakuraamat (1435–1507) / Das älteste Wackenbuch des Revaler St. Johannis Siechenhause. Eestimaa Trükikoda, Tallinn.

Jonuks, T., Oras, E., Best, J., Demarchi, B., Mänd, R., Presslee, S. & Vahur, S. 2018. Multi-method analysis of avian eggs as grave goods. Revealing symbolism in conversion period burials at Kukruse, NE Estonia. – Environmental Archaeology, 23: 2, 109−122. 
https://doi.org/10.1080/14614103.2016.1263374

Jürjo, I. 2019. Toit ja keha keskajal. – Vikerkaar, 4‒5, 95–104.

Kahk. J. (ed). 1992. Eesti talurahva ajalugu, 1. Olion, Tallinn.

Kala, T. 2013. Jutlustajad ja hingede päästjad. Dominiiklaste ordu ja Tallinna Püha Katariina konvent. – (Tallinna Linnaarhiivi toimetised, 13.) TLÜ Kirjastus, Tallinn.

Kala, T., Kreem, J., Kõiv, L., Mäeorg, K., Mänd, A. & Parts, T. (eds) 2014. Tallinna ajaloo lugemik: dokumente 13.–20. sajandini. (Tallinna Linnaarhiivi toimetised, 14.) Tallinna Linnaarhiiv, Tallinn.

Koehler, F. 1892. Estländische Klosterlectüre. Franz Kluge, Reval.

Kreem. J. 2022. Ordu sügis. Saksa ordu 16. sajandi Liivimaal. (Tallinna Linnaarhiivi toimetised, 17.) Tallinna Linnaarhiiv, Tallinn.

Kreem. J., Leimus, I., Mänd, A. & Põltsam-Jürjo, I. 2022. Loomad keskaja Liivimaa ühiskonnas ja kunstis. TLÜ Kirjastus, Tallinn.

Ligi, H. 1968. Talupoegade koormised Eestis 13. sajandist 19. sajandi alguseni. Eesti Raamat, Tallinn.

Lõugas, L. & Maldre, L. 2022. Tallinna arheofaunast luu-uurijate pilgu läbi. – Linnaloom. Ed. P. Ehasalu. (Tallinna Linnamuuseumi toimetised, 2.) Tallinna Linnamuuseum, Tallinn, 7–22.

LUB 1 = Liv-, Esth- und Kurländisches Urkundenbuch, 1, 10931300. Ed. F. G. von Bunge. Kluge & Ströhm, Reval, 1853.

LUB 4 = Liv-, Esth- und Kurländisches Urkundenbuch, 4, 1394–1413. Ed. Friedrich Georg von Bunge. Kluge & Ströhm, Reval, 1859.

LUB 7 = Liv-, Est- und Kurländisches Urkundenbuch, 7, 14231449. Ed. H. Hildebrand. Verlag von Deubner, Riga, Moskau, 1881.

LUB 11 = Liv-, Est- und Kurländisches Urkundenbuch, 11, 1450‒1459. Ed. P. Schwartz. Kommissionsverlag von J. Deubner, Riga, Moskau, 1905.

Maldre, L. 2003. Karjakasvatus Eestis. – Eesti aastal 1200. Ed. M. Mägi. Argo, Tallinn, 163‒172.

Malve, M. 2018. Inimluud Tartu toomkirikust. Haigused ja vigastused. – Tartu toomkirik. Katedraal. Raamatukogu. Muuseum. Eds M. Raisma & K. Anderson. University of Tartu Museum, Tartu, 130–135.

Mänd, A. 2005. Urban Carnival. Festive Culture in the Hanseatic Cities of the Eastern Baltic, 1350–1550. Brepols, Turnhout.
https://doi.org/10.1484/M.TCNE-EB.5.107121

Mänd, A. 2007. Hospitals and tables for the poor in medieval Livonia. – Mitteilungen des Instituts für Österreichische Geschichtsforschung, 115: 1–4, 234–270.
https://doi.org/10.7767/miog.2007.115.14.234

MennellS. 1987. On the civilizing of appetite. – Theory, Culture & Society, 4: 2–3, 373–403.
https://doi.org/10.1177/026327687004002011

Militzer, K. 2013. Saksa Ordu ajalugu. Atlex, Tartu.

Montanari, M. 1999. Der Hunger und der Überfluss. Kulturgeschichte der Ernährung in Europa. Verlag C. H. Beck, München.

Moora, A. 1991. Eesti talurahva vanem toit2. Valgus, Tallinn.

Morrone, A., Tõrv, M., Piombino-Pascali, D., Malve, M., Valk, H. & Oras, E. 2021. Hunger, disease and subtle lesions: insights into systemic metabolic disease in fetal and perinatal remains from 13th–15th century Tartu, Estonia. – International Journal of Osteoarchaeology, 31: 4, 534‒555. 
https://doi.org/10.1002/oa.2970

Nottbeck, E. von. 1894. Fragment einer Revaler Chronik. – Beiträge zur Kunde Ehst-, Liv- und Kurlands, Bd. 4. Franz Kluge, Reval, 450–469.

Oras, E., Tõrv, M., Jonuks, T., Malve, M., Radini, A., Isaksson, S., Gledhill, A., Kekišev, O., Vahur, S. & Leito, I. 2018. Social food here and hereafter: multiproxy analysis of gender-specific food consumption in conversion period inhumation cemetery at Kukruse, NE-Estonia. – Journal of Archaeological Science, 97, 90−101. 
https://doi.org/10.1016/j.jas.2018.07.001

Pabst, E. 1842. Beiträge zur Sittengeschichte Revals. – Archiv für die Geschichte Liv-, Esth- und Curlands, 1. Ed. F. G. v. Bunge. J. C. Schünmann’s Wittwe, Dorpat, 197–241.

Põltsam-Jürjo, I. 2012. „Hääleib“, „saajaleib“, „iseleib“ – Eesti leivakultuurist 13.–16. sajandil. – Tuna. Ajalookultuuri ajakiri, 4, 14−28.

Põltsam-Jürjo, I. 2013. Pidusöögist näljahädani. Söömine-joomine keskaja Tallinnas. Hea Lugu, Tallinn.

Põltsam-Jürjo, I. 2017. Siga, seapidamine ja sealiha toiduks tarvitamine Eestis 13.–16. sajandil. – Tuna. Ajalookultuuri ajakiri, 4, 8‒24.
https://doi.org/10.3176/hist.2018.1.01

Põltsam-Jürjo, I. 2020. Viin, vein ja vesi. Joogikultuurist kesk- ja varauusaja Eestis. Argo, Tallinn.

Põltsam-Jürjo, I. 2021. Fisch, Fischerei, Fischhandel und -konsum im estnischen Gebiet vom 13. bis 16. Jahrhundert. – Forschungen  zur baltischen Geschichte, 16, 2250.
https://doi.org/10.30965/9783657793365_003

Põltsam-Jürjo, I. 2022a. All Souls’ Day feast in Estonia in the 13th–16th centuries. – Revue D’Histoire Nordique, 29, 97−116.

Põltsam-Jürjo, I. 2022b. Loomapidamisest Tallinna linnamõisates 17. sajandi arvepidamiste valguses. – Linnaloom. Ed. P. Ehasalu. (Tallinna Linnamuuseumi toimetised, 2.) Tallinna Linnamuuseum, Tallinn, 142‒162.

Rajamaa, R. 2018. Katkenud laul: Pirita klooster 1407–1607. Argo, Tallinn.

Reimo, T. 2021. Teated näljahädast Liivimaal 17. sajandi alguse trükisõnas. – Piiri peal. Võim, usk ja kirjasõna siin- ja sealpool Rootsi aega. Ed. K. Kaju. (Rahvusarhiivi toimetised, 4.) Rahvusarhiiv, Tartu, 201‒238.

Renner, J. 1876. Livländische Historien. Eds R. Hausmann & K. Höhlbaum. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen. 

Schrick, M. 1484. Kraft und doghede der branden watere. Ghotan Bartholomee, Lübeck.

Setzwein, M. 2004. Ernährung – Körper – Geschlecht. Zur sozialen Konstruktion von Geschlecht im kulinarischen Kontext. VS Verlag für Sozialwissenschaften, Wiesbaden.
https://doi.org/10.1007/978-3-322-80997-1

Sombart, W. 1913. Luxus und Kapitalismus. Duncker & Humblot, München, Leipzig.

Stieda, W. 1887. Eine Revaler Rathsverordnung wider Luxus bei Hochzeiten. – Beiträge zur Kunde Ehst-, Liv- und Kurlands, 3. Franz Kluge, Reval, 78‒88.

TLA = Tallinn City Archives, 191.2.3: Der Tafelgilde Zuhauer- (Anrichter-) Buch 1514‒1563.

TLA = Tallinn City Archives, 230.1.Ba 6: Städtische Finanzen 1400–1693.

TLA = Tallinn City Archives, 230.1.Ba 2: Kämmereirechnungen 1400‒1477.

TLA = Tallinn City Archives, 31.1.142: Denkelbuch 1603‒1906.

Vahtre, S. 1960. Bartholomäus Hoeneke Liivimaa noorem riimkroonika (1315‒1348). Eesti Riiklik Kirjastus, Tallinn.

Woolgar, C. M. 2007. Feasting and fasting. Food and taste in Europe in the Middle Ages. – Food. The History of Taste. Ed. P. Freedman. University of California Press, Berkeley, Los Angeles, 163‒195.

Back to Issue